(0)85 051 4631
Liever direct contact?

Misschien wel het belangrijkste onderwerp en een van de meest aan ons gestelde vragen. “Hoe zit het met de keuring bij de RDW?” en “Wanneer moet ik BPM betalen?”

Wanneer u een bus tot camper laat ombouwen of zelf een camper wilt inbouwen, wilt u naast een unieke camperinbouw ook in aanmerking komen voor het kwarttarief motorrijtuigenbelasting, immers zijn we zuinige Nederlanders…

Uit ervaring weten we dat er veel onduidelijkheid bestaat omtrent het onderwerp BPM en dat hier makkelijk een kostbare fout gemaakt kan worden. Om het simpel te houden: een bus is een bestelauto, en een camper is een personenauto. Wanneer u een bestelauto ombouwt tot camper wordt het een personenauto. Daar zit precies de crux. Een bestelauto is na 5 jaar BPM vrij en een personenauto na 17,5 jaar. Dus veelal bent u na ombouw tot camper weer BPM verschuldigd.

Voordat uw bestelbus omgebouwd is tot een camper en u van het kwarttarief kunt profiteren, zijn er grofweg vier fases die doorlopen moeten worden. Na het lezen van dit artikel is het u waarschijnlijk een stukje duidelijker.

Voorbereiding & inbouw

Bij de inbouw van uw camper (alvorens u de camper ter keuring aanbiedt bij het RDW keuringsstation) is het belangrijk om ook kennis te nemen van de eisen van de Belastingdienst. Er zijn een aantal punten waar u op moet letten; de inrichtingseisen van de Belastingdienst zijn strenger dan de RDW. Bijvoorbeeld; Waar de RDW voorschrijft dat er een bed in uw camper moet zitten, schrijft de Belastingdienst hier exacte eisen voor. Namelijk, een tweepersoonsbed moet minimaal 180×110 cm zijn, en in het geval van enkele bedden minimaal 180×60 cm. 

Een andere eis van de Belastingdienst is “de binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijders zitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan”. De meeste grote bussen voldoen hieraan, echter bij kleinere bussen is dit vaak niet het geval. Wel kunnen deze afmetingen met een hefdak gerealiseerd worden. Wij adviseren altijd om vooral deze eis in gedachten te nemen bij de aanschaf van een bus. Wilt u meer informatie over welke bus aan te schaffen? Zie ook onze blog over hoe u een bus kiest die past bij uw wensen.

Naast bovenstaande, zijn er nog meerdere verschillen tussen de RDW en Belastingdienst eisen. Lees u dus goed in.

Een tip: Koopt u een bus jonger dan 1997? Let dan op dat er wel een derde remlicht aanwezig is ivm de eisen voor een personenauto.

RDW keuring

Na de inbouw van uw camper conform de eisen van de RDW, volgt de keuring bij een RDW keuringsstation. Indien u ervoor kiest om uw camper te laten inbouwen door Lavida Campers, verzorgen wij deze RDW keuring voor u. De keurmeester bekijkt uw camper uitvoerig, meet verschillende zaken op, en bekijkt uw papieren. Als deze keuring uiteindelijk met goed gevolg is afgelegd, moet u de BPM aangifte indienen (en betalen) alvorens u het kentekenbewijs ontvangt. Zodra dit allemaal is geregeld, kunt u pas het kwarttarief aanvragen. 

BPM aangifte

Een van de grote kostenposten om een bus om te bouwen tot camper is de (rest-)BPM afdracht (zie ook onze pagina over kosten voor het inbouwen van een camper. De BPM berekening en aangifte kan een hele kluif zijn als u dit voor het eerst doet, maar het zeker niet onmogelijk. Lees u goed in op de website van de Belastingdienst wat hierbij komt kijken.

De BPM voor een kampeerauto is een percentage (op dit moment 37,7%) van de netto catalogusprijs met een aftrek of toeslag, afhankelijk van de brandstof. De netto catalogusprijs is de catalogusprijs (nieuwwaarde ten tijde van het bouwjaar) minus de omzetbelasting. Als er extra’s zijn (zoals airconditioning, accessoires of andere bijzondere uitvoeringen) betaalt u ook daar BPM over. 

Hoe komt u achter deze catalogusprijs? Helaas is hier weinig duidelijkheid over, ook geeft de Belastingdienst hier geen uitsluitsel over. Indien u uw bus heeft gekocht bij een dealer, dat kan hij u verder helpen. Heeft u de bus bij een garage (geen dealer) of bij een particulier gekocht? Dan moet u zelf op zoek. Een foutief ingevulde catalogusprijs resulteert in een onjuiste BPM berekening, waardoor de Belastingdienst uw aanvraag afkeurt en in het slechtste geval u een boete oplevert. 

Komt u er niet uit? We helpen u graag verder.

Heeft u uiteindelijk de catalogusprijs ‘bemachtigd’? Dan kunt u aan de slag met de berekening. Eerst om de BPM te bepalen, en daarna om de korting op de bruto BPM vast te stellen indien u een gebruikt motorrijtuig bezit. Indien uw voertuig een buitenlands voertuig is (geïmporteerd) dan kunt u gebruik maken van 3 verschillende afschrijvingsmethodes (o.b.v. een koerslijst, een taxatierapport of de forfaitaire tabel). Het kan er zeker uit om hier een middag voor uit te trekken. Let op: kies de voor u voordeligste afschrijvingsmethode. Maar let op: de methode die u kiest is definitief. Dit kunt u later niet meer veranderen. 

Bij Nederlandse voertuigen kunt u alleen de forfaitaire tabel gebruiken om de korting op de BPM te berekenen. 

De berekening legt u vast in het daarvoor bestemde formulier, te vinden op de site van de Belastingdienst. Veelal binnen een week ontvangt u uitsluitsel of de Belastingdienst akkoord is met uw berekening en krijgt u het verzoek om dit bedrag te voldoen. Een aantal dagen tot een week later ontvangt u uw kentekenbewijs. Nu kunt u de kentekenplaten laten drukken en mag u officieel de weg op met uw camper!

Kwarttarief

Na ontvangst van het kentekenbewijs van de camper kunt u aan de slag met het aanvragen van het kwarttarief. Dit houdt in dat u een formulier invult (beschikbaar via de website van de Belastingdienst) en u een fotopagina toevoegt van alle onderdelen die de Belastingdienst als eis stelt aan een camper. Zodra u dit hebt voltooid, en de aanvraag heeft verzonden kunt u eindelijk achterover leunen. Na een week of 8 krijgt u een bericht dat men uw verzoek heeft ontvangen. Na nog een aantal weken krijgt u bericht of het kwarttarief al dan niet is toegekend. Ondanks dat dit meerdere maanden in beslag neemt, wordt met terugwerkende kracht vanaf het moment van aanvraag, het kwarttarief toegekend. Let op: u betaald dus in principe eerst teveel (het volledige belastingtarief) en naderhand vindt een correctie plaats tot het kwarttarief (met dus een verrekening/teruggave). 

“Ik heb een mooie bus gezien die BPM vrij is!”

Wordt een bus via bijvoorbeeld Marktplaats aangeboden die BPM vrij is, dan betekent dit meestal dat de BPM inderdaad vrij is maar dan wel voor ondernemers en als bestelbus. Dus niet voor u als particulier, en wanneer u er een camper van maakt. Mocht u overwegen (als u ondernemer bent) de bus op grijs kenteken aan te schaffen, beseft u dan wel dat u in de meeste gevallen het tussenschot erin moet laten zitten in verband met de eisen voor het grijs kenteken. 

Een fout is helaas snel gemaakt in de BPM berekening en u betaald al gauw teveel. Daarnaast is de aanvraag een lang proces en kan in geval van een simpele fout het proces enkele maanden gaan duren. Naast bussen ombouwen tot campers, hebben we ervaring opgebouwd in het berekenen van de BPM en het aanvragen van het kwarttarief. Tegen een kleine vergoeding kunnen we dit voor u in orde maken en ervoor zorgen dat u zo min mogelijk betaald.

Hebt u vragen of wilt u de klus voor de BPM aangifte en/of het kwarttarief aan ons uitbesteden? We horen het graag. 

hello@lavidacampers.nl


  • Kosten BPM aangifte (exclusief BPM betaling): EUR 175,-
  • Kosten aanvraag kwarttarief (indien uw camper is ingebouwd door Lavida Campers): EUR 175,-
  • Kosten aanvraag kwarttarief (indien niet ingebouwd door Lavida Campers): EUR 275,-